Nieuws

15
mei
2017
Merel van der Waals

Feyenoord: van verliezer naar kampioen

Feyenoord kampioen

Ik beken het maar direct: ik ben geen trouwe voetbalsupporter. Meestal race ik de deur uit als de wedstrijd wordt aangezet op zondagmiddag, terwijl mijn vriend zijn club steunt. Maar, ik houd wel van Rotterdam. Van eensgezindheid en samenhorigheid. Dus toen vrienden voorstelden om de kampioenswedstrijd op Binnenrotte te kijken, was ik erbij.

Het begon met de wedstrijd..

Met 7.000 man hing de testosteron in de lucht. Schouder aan schouder stonden de supporters elkaar moed in te praten. Van stoere, getatoeëerde mannen tot opgeschoten jongens in trainingspakken. En van hoogblonde vrouwen tot nette senioren in bloesjes. De wedstrijd begon. Voordat ik het door had schoot Dirk Kuijt de eerste erin, een voltreffer. Ik wist niet wat me overkwam: de menigte explodeerde. Springend bewoog de mensenmassa zich alle kanten op in een zee van bier. Die stoere man van net? Ik kreeg spontaan een omhelzing. De opgeschoten jongens voor mij? Tranen met tuiten. Niet veel later: 2-0. Weer Kuijt. Maar nu? Nu ging het echt los. Omhelzingen. Zingen. Vuisten in de lucht. Jongens kusten elkaar op de wang. “Het gaat gebeuren vriend, het gaat vandaag ècht gebeuren.” En niet veel later was het inderdaad gebeurd, Feyenoord landskampioen.

Wat er daarna gebeurde..

Willekeurig werden mensen omhelsd en handen geschud. ME-bussen reden rond met Feyenoord-vlaggen en werden met applaus onthaald. Regelmatig zette iemand een melodie in, waarna honderden mensen automatisch volgden. Auto’s en scooters met Feyenoord-vlaggen cirkelden door de menigte. Vanaf de stoepen scandeerden ze: “Komen wij uit Rotterdam?” waarop men volmondig antwoorde “Ken je dat nie horen dan!”

Wat je hieruit mee kunt nemen..

  1. KEUZES & EEN ROTSVAST GELOOF. Dus even terug naar Kuijt. Die eigenhandig alle drie de doelpunten scoorde. Hij kwam naar Feyenoord met een missie en werd uitgelachen. Landskampioen? Ben je gek geworden? Maar Kuijt bleef geloven. De winst was een team-effort. De spelers, van Bronckhorst, ze hebben allemaal bijgedragen. Maar deze man heeft het uitgesproken: Wij worden kampioen.
  2. ONVOORWAARDELIJKE SUPPORT. Onderschat de supporters niet. Die supporters, die jaar in jaar uit aan de zijde van Feyenoord zijn blijven staan. Ondanks alle kritiek en het vele falen. Als teamsporter weet ik wat dat kan doen met je mentaliteit. Maar als je verlies kunt overwinnen, ligt de winst voor het oprapen.
  3. WINST DOET WILLEN WINNEN. Een succesje smaakt naar meer. Kuijt wist als geen ander dat je na één keer winst meer wilt. Maar voor je de buit binnen hebt, je dus ook niet op de tafels moet gaan dansen. Doelgericht. Gefocust. Op naar meer succes.

We willen toch allemaal winnen?

De huldiging heb ik laten schieten. Mijn vriend is daar, maar ik ben weer aan het werk. Ik wil bedrijven helpen om te winnen. Door focus aan te brengen (bijvoorbeeld door onze TrendQuest). Door hard te werken. Door eensgezindheid te creëren. Door eerst te helpen bij de kleine succesjes, om vanaf daar door te kunnen naar de echte winst. Samen met anderen. Juist, als iemand zegt dat het eigenlijk niet kan. Om in het thema te blijven: geen woorden. Maar daden. We kunnen het allemaal.


 
Logo Header Menu