Nieuws

30
mei
2017
Merel van der Waals

Ode aan mijn omafiets

Collage golden oldies

Het moment!

Ik kijk mijzelf aan in de spiegel en ik zeg het één keer hardop: “We hebben het, Merel. We hebben het.” Na weken onderzoeken en brainstormen – een traject van vallen en opstaan, experimenteren en leren – hebben we hèt nieuwe, innoverende idee. Een paar minuten geleden werd het geopperd en de energie in het team begon spontaan te bruisen. Jubelende uitroepen. High fives. Dit idee sluit perfect aan op alles wat we hebben ontdekt. En toch… Ik kijk weer in de spiegel en een naar gevoel bekruipt mij. Ik loop terug naar het team en stel één keer de vraag “Maar jongens, is dit idee echt beter? Beter dan alles wat er al is?” Het valt stil.

Wat een sh*tvraag…

Ik stelde de vraag die niemand op zo’n moment wil horen. Toegegeven, mijn timing had beter gekund. Maar één van de redenen dat innovaties falen is omdat zij simpelweg niet meer voordelen opleveren, dan wel een probleem oplossen. Innovaties creëren weer een ander of een nieuw nadeel. En dan blijven wij mensen toch gewoontedieren.

Vergis je niet. Ik ben fan van alles wat mij helpt slimmer, sneller en makkelijker te leven. De apps die mij vertellen wanneer en hoe ik moet sporten. De lampen die automatisch aangaan als ik thuis kom. De webwinkels die sneller dan ooit thuisbezorgen. Maar soms is het oude gewoon al goed genoeg, goedkoper, stabieler of zelfs gemakkelijker.

De ‘golden oldies’

Daarom hierbij een ode aan de omafiets. Aan Teletekst en aan het uitklapbare wasrekje. Aan filterkoffie en ventilatoren (die verrekte airco altijd). Aan handgeschreven naamkaartjes en analoge muziek. Aan de ouderwetse internetkabel. Aan kaarten per post, de polaroidcamera en de akoestische gitaar. Jullie zijn betrouwbaar. En zo lekker ongecompliceerd. Jullie staan altijd voor mij klaar. Jullie geven mij het gevoel dat ik bijzonder ben en laten mij in het moment leven. Ik gebruik jullie niet altijd, soms vervang ik jullie door jullie jongere broertjes. Maar als ik zeker weet dat het moet werken, als ik wil besparen of als ik niet te diep na wil denken, kom ik altijd bij jullie uit. Bedankt. Ik hoop dat er nog heel veel zoals jullie worden uitgevonden.

Meer lezen over innoveren? Lees dan ook: ‘is innoveren de nieuwe norm?


Tags: innoveren,
 
Logo Header Menu