Nieuws

5
maart
2018
Marlou Houdijk

Psst, Innovation Hero…. ken jij je klant wel ècht?


Rawpixel.com

Innovatie, zo’n mooi gevleugeld begrip. Iedereen is er mee bezig, iedereen wil er succesvol in zijn. Oftewel: een echte Innovation Hero worden. Iemand die het boegbeeld is van gave innovaties binnen de organisatie. Die zo’n inspirerend verhaal weet neer te zetten dat iedereen zich bij dat ene innovatieteam wil aansluiten. En die mooie nieuwe producten en diensten weet neer te zetten waar klanten zo blij van worden.

En op papier lijkt het allemaal zo simpel. Zorg voor de juiste klantinzichten, houd je concurrent in de gaten, richt je organisatie agile in… Marketing 1.0 en Innovation for Dummies zou je toch zeggen!

Helaas is de praktijk vaak een stuk weerbarstiger. Interne politiek die iedere vorm van voortgang verhindert, het balanceren tussen de huidige targets en je toekomstige business. Of gebrek aan budget, het niet kunnen maken van keuzes, of simpelweg niet het product vinden waar klanten op zitten te wachten.

Dus hoe kan je wel succesvol innoveren en die Innovation Hero zijn? Het geheim zit ‘m in het van papier krijgen van alle mooie theorieën en marketingprincipes. Je kent ze waarschijnlijk allemaal, maar haal je er het maximale uit? En daarnaast moet je er voor zorgen dat je een super hero attitude ontwikkelt die de juiste dingen in de organisatie in beweging weet te brengen.

Je heldenreis wordt succesvol als je vijf stappen weet te zetten: je klant in het vizier hebben, je beeld van de buitenwereld goed inzetten, je creatiekracht maximaliseren, je ‘support systems’ voor je laten werken, en je doelen stellen èn behalen. De komende periode neem ik jullie in een vijfluik graag mee langs deze tussenstops in jouw heldenreis. Met als uiteindelijke doel om de heilige graal te vinden: innovatiesucces! Eeuwige roem & glorie!

De eerste stap in je reis als innovatieheld: heb de klant in het vizier!

De theorie van het papier krijgen dus, en deze op een slimme manier inzetten. Een echte innovatieheld weet dat je alleen succesvol nieuwe producten of diensten kunt neerzetten als je je klanten een echte oplossing biedt voor hun uitdagingen. Want als je een fantastisch idee hebt waar niemand op zit te wachten, laat staan voor wil betalen, dan heb je geen kans van slagen.

Ok, je klanten vooruit helpen is het doel. Dan is de allereerste vraag natuurlijk: maar wie zijn mijn klanten dan precies?

Tip #1: Wees niet van alle markten thuis

Je kunt je voorstellen: als je werkt in de mobiele telefonie sector, dan is het nogal belangrijk om onderscheid te maken tussen verschillende soorten klanten. Heb je een ZZP’er voor je? Een seniore dame van 85 jaar? Een hipster van 27? Je kunt pas een goede oplossing vinden voor iemands uitdagingen als je weet over wie je het hebt.

Dus de start is om jouw klanten te omschrijven. Hoe oud zijn ze, wat is hun gezinssituatie, hun opleidingsniveau? Wat nemen ze op dit moment bij je af en hoe doen ze dat? Wat zijn hun behoeften?

Je zal er snel genoeg achter komen dat er bepaalde segmenten te herkennen zijn van mensen die variëren in hun socio-demografische profiel, hun koop- of gebruiksgedrag in je database en hun behoeften. Segmentatie is dus het toverwoord. En ja, dat is marketing 1.0. Maar het zal je verbazen hoeveel bedrijven klantsegmentatie nog onvoldoende gebruiken. En, alle generieke segmentatiemethoden ten spijt, het werkt een stuk effectiever als je kijkt naar een segmentatie die voor jouw branche goed werkt, omdat je ook gedrag kunt meenemen specifiek voor jouw product of dienst.

Vervolgens is het belangrijk dat je keuzes maakt in je doelgroepen. Je kunt niet alle doelgroepen met precies dezelfde producten en dienstverlening bedienen. Ook hier weer het voorbeeld van de mobiele telefonie: die ZZP’er, die veel on the road werkt, wil een andere telefoon en dataoplossingen, terwijl de seniore dame allang blij is als ze goed bereikbaar is voor haar omgeving. Of misschien experimenteert ze juist zelfs wel met Whatsapp…

En als je dan keuzes maakt, bekijk de zaak dan vanuit meerdere kanten. Wat sommige bedrijven doen, is kijken welke doelgroepen financieel gezien het meest interessant zijn. Dat is een prima invalshoek: het kan zorgen voor heldere keuzes die goed zijn voor je bedrijf. Maar draai het eens om: voor wie kun jíj interessant zijn? Voor welke (nieuwe) doelgroepen ben je met jouw product, merk en organisatie aantrekkelijk?

Kortom: keuzes maken is het devies, want van alle markten thuis zijn levert je geen maximaal innovatiesucces.

Tip #2: Luister vooral niet naar wat je klanten zeggen

Dat klinkt erg raar. We moesten toch juist achterhalen wat je klanten willen? Niet helemaal. Want, zoals Henry Ford bij de ontwikkeling van de auto lang geleden al zei: ‘If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses’. Of, om nog maar een klassieker van stal te halen, die van Steve Jobs: ‘ A lot of times, people don’t know what they want until you show it to them’. Oftewel: mensen kunnen heel slecht onder woorden brengen wat ze precies willen, omdat ze vooral kijken naar wat ze kennen, maar niet weten wat ze in de toekomst gaan willen. Zeker met de snellere technologische ontwikkelingen is het een risico om naar nieuwe, gewenste productoplossingen te vragen. Nu is de smartphone niet meer weg te denken uit ieders leven. Sterker nog, de manier waarop we als samenleving communiceren is fundamenteel veranderd. In een ver verleden, toen ik nog bij KPN Mobile werkte, werkten we aan een WAP portal op een GPRS toestel. Ooit nog wat van gehoord?

Moet je dan helemaal niet naar je klanten luisteren? Jazeker wel. Alleen je moet ze niet vragen wat ze precies gaan willen. Je moet op zoek naar welke problemen ze hebben, zodat je daar een oplossing voor kunt bedenken. De ‘jobs to be done’ methode werkt hier erg goed bij. Kijk vooral naar welke taken ze te vervullen hebben en wat daarbij hun ‘pains’ en ‘gains’ zijn, oftewel waar ze gefrustreerd of blij van worden. Of pak hun klantreis, de customer journey, als uitgangspunt, en kijk waar ze nu vast lopen in hun ervaringen met jouw dienstverlening. Hier kun je heel goed feedback op je huidige aanbod voor gebruiken, in de vorm van reviews of interviews. Of je kunt gebruik maken van observatiemethoden, waarbij je kijkt hoe je klant omgaat met je product, je website en dergelijke.

Een andere methode is om te achterhalen welke waarden iemand in het leven heeft. Wat drijft iemand bij mobiele communicatie? Gaat het om ‘erbij horen’ en het coolste toestel te hebben? Gaat het over de zekerheid en veiligheid van altijd bereikbaar zijn en in noodgevallen kunnen bellen? Gaat het over zakelijk succes en zelfontwikkeling? De invulling van het product, de dienst of ervaring eromheen worden sterk beïnvloed door waarom mensen de dingen doen die ze doen.

Kortom, een echte innovatieheld kan een beetje gedachtelezen en neemt de latente behoeften van mensen als uitgangspunt voor innovatie.

What’s next?

Wil je weten welke stappen je nog meer kunt zetten op je reis naar heldendom? Houd dan de volgende posts in de gaten! Next: hoe om te gaan met de buitenwereld. Met als sneak preview: het gras ìs groener bij de buren…

Marlou Houdijk werkt als management consultant bij Dal Segno en helpt organisaties bij succesvolle klantgedreven strategie en innovatie. Samen met Sietske Pruimers en de andere Dal Segno collega’s verzorgen wij Innovation Heroes workshops, om de draken te temmen die jij op je innovatiereis tegen komt.


 
Logo Header Menu