Nieuws

5
maart
2018
Marlou Houdijk

Heb jij de supersonische bril van de innovatieheld?


Photo by amirali beigi from Pexels

Innovatie gebeurt niet zonder slag of stoot. Om succesvol te zijn, moet je bijna een held zijn. Tijdens hun heldenreis vechten echte helden zich van de ene hindernis naar de andere. Draken, veldslagen, verraders in je reisgezelschap… Dat lijkt wel een beetje op innovatie proberen werkend te krijgen in je eigen organisatie! Interne politiek, een gevecht om het beschikbare budget, een MT lid dat opeens de handen van je project trekt… Echte helden redden het dankzij hun superkrachten en hun overtuiging. Net zoals succesvolle innovators. Oftewel, word jij ook een Innovation Hero?

Hoe kun je succesvol innoveren en die Innovation Hero zijn? Op papier lijkt het allemaal zo simpel. Zorg voor de juiste klantinzichten, houd je concurrent in de gaten, richt je organisatie agile in… Marketing 1.0 en Innovation for Dummies zou je toch zeggen!

Het geheim zit ‘m in het van papier krijgen van alle mooie theorieën en marketingprincipes. Je kent ze waarschijnlijk allemaal, maar haal je er het maximale uit? Daarnaast moet je er voor zorgen dat je een super hero attitude ontwikkelt die de juiste dingen in de organisatie in beweging weet te brengen.

In deze serie geven we 10 tips om innovatie werkend te maken, zodat jij als Innovation Hero de beschikking hebt over de juiste tools om je heldenreis tot een goed einde te brengen. Je heldenreis wordt succesvol als je vijf stappen weet te zetten: je klant in het vizier hebben, je beeld van de buitenwereld goed inzetten, je creatiekracht maximaliseren, je support systems voor je laten werken, en je doelen stellen èn behalen. In de vorige post namen we je klanten onder de loep en gaven we je 2 tips om ze nog beter te leren kennen. In deze blog komt jouw beeld van de wereld aan de orde. Want als je niet weet in welke omgeving je je beweegt en op welke trends je in moet spelen, ben je niet bestand tegen alle krachten van buiten en kun je je niet onderscheiden van je concurrent.

Tip #3: Het gras ìs groener bij de buren

Photo by Archie Binamira from Pexels

Je kunt nog zo lang hebben gewerkt aan het neerzetten van iets nieuws, als het niet aansluit bij wat je klanten willen, dan had je beter niet kunnen beginnen. Maar net zo belangrijk is wel dat je iets neerzet dat in de ogen van je klanten ook echt anders is dan het aanbod van je concurrenten, of de substituten die er te krijgen zijn. Oftewel: ga er maar vanuit dat het gras bij de buren ècht groener is, want dan kun je kijken hoe je je positief kunt onderscheiden.

Duik dus eens wat dieper in wat je concurrenten doen. En dan niet zozeer wat hun letterlijke aanbod is. Kijk bijvoorbeeld naar de auto-industrie: daar kun je zaken te weten komen als de exacte prijs, het brandstofverbruik, wel of geen achteruitrijcamera enzovoorts. Maar vraag jezelf vooral af: wat zegt hun aanpak over waar ze op willen concurreren? Willen ze koste wat kost de laagste prijs bieden? Onderscheiden ze zich op klantvriendelijkheid? Op de nieuwste snufjes? Op hun hippe imago? Op een showroom op iedere hoek?

Er zijn allerlei concurrentiefactoren te bedenken. Breng in kaart waar je concurrenten zitten en waar de mogelijkheid zit om je nog op te onderscheiden. En vergeet niet om te kijken naar welke substituten er zijn waarmee mensen dezelfde behoefte kunnen invullen. Bijvoorbeeld: je kunt een auto kopen, maar er ook een voor de deur hebben staan door private lease. Of je kunt gaan fietsen, een auto met je buren delen via een platform. Weet wat de voordelen zijn van andere oplossingen, want die afweging zal je klant ook maken.

En kies vooral iets wat bij jouw organisatie past: je kunt wel willen concurreren op prijs, maar als je tot dan toe altijd bezig bent geweest met de nieuwste snufjes, dan is het wat lastig om direct je hele operatie om te gooien. Dus, in heldentaal: ken je vijand, ken jezelf, en zoek manieren om je vijand te slim af te zijn.

Als je dan eenmaal hebt besloten wat jouw unieke concurrentievoordeel kan zijn, kun je voor extra inspiratie kijken hoe ze dat in andere branches doen. Stel dat je je wil onderscheiden op gemak en zekerheid in alles-in-een-abonnementen voor het onderhoud aan je auto, waarom dan niet kijken bij all-in aanbieders zoals Hello Fresh? Ongetwijfeld bedenk je hierdoor nieuwe invalshoeken.

En als je ècht vernieuwend wil zijn, bedenk dan eens wat je zou doen als je je eigen bedrijf zou willen ‘disrupten’. Hoe kan een alternatief product jouw business compleet om zeep helpen? Als je dat weet, kun je daarop anticiperen. Disrupt jezelf, voordat iemand anders het doet!

Tip #4: Koop een multi-focale bril – super hero style

Pixabay.com

Prikkels voor innovatie kunnen overal vandaan komen. Van je klanten en jeconcurrenten. Maar vooral ook – en steedsmeer – vanuit maatschappelijke en technologische trends. Sterker nog, veel organisaties zien de snelle ontwikkelingen vooral als een bedreiging. Er komt zo veel op ze af, en hoe maak je dan een keuze? Met welke trend moet je wat, welke kun je rustig links laten liggen?

Wat we vaak bij opdrachtgevers zien gebeuren, is dat er geen echte keuzes worden gemaakt. Omdat mensen niet weten waar ze moeten beginnen, of omdat ze allemaal iets anders belangrijk vinden. Dan helpt het enorm om een stappenplannetje te hebben om alle trends te fileren! Het gebeurt vaak dat mensen met heel verschillende redenen een trend afserveren, of er juist wel iets mee willen doen. Ze hebben een ander perspectief waarmee ze kijken. En daar zit nou precies de truc: als je bewust vanuit verschillende perspectieven een afweging maakt en dat gezamenlijk doet, krijg je een heel helder beeld van waarom een trend wel of niet impactvol is. Iets kan vanuit klantperspectief enorm impactvol zijn, terwijl het met je product of concurrentiepositie niet veel doet. Of kan juist op alle vlakken invloed hebben, dan moet je er zeker wat mee! Om weer in de auto-industrie te blijven: de deeleconomie zal het voor klanten steeds laagdrempeliger maken om van autodeelplatforms gebruik te maken. Dat heeft flinke impact op de dienstverlening die je biedt, maar kan je ook een edge geven als je één van de eersten bent. Maar: het vraagt wel flink wat van je organisatie. Dus de collega die met de product- of organisatiebril kijkt zou hier niet zo happig op zijn, terwijl de collega die kijkt vanuit klant- of concurrentieperspectief juist wel eens heel enthousiast kan worden. Maar als je de discussie met meerdere mensen en disciplines vanuit die verschillende perspectieven voert, heb je een veel beter gefundeerde keuze. En, net zo belangrijk: je hebt de keuze met z’n allen gemaakt, waardoor je meer draagvlak hebt. Et voilà, je hebt focus aangebracht!

Oftewel: koop een multifocale bril, waarmee je op verschillende manieren naar trends kunt kijken. Als je hulp nodig hebt: bekijk dan eens onze TrendQuest. Bottomline: het maakt niet uit waar prikkels voor innovatie vandaan komen, als je ze maar op de juiste manier beoordeelt en focus aanbrengt!

In de volgende blog vind je allerlei tips over hoe je je creatiekracht kunt vergroten. This is were the magic happens!

Marlou Houdijk werkt als management consultant bij Dal Segno en helpt organisaties bij succesvolle klantgedreven strategie en innovatie. Samen met Sietske Pruimers en de andere Dal Segno collega’s verzorgen wij Innovation Heroes workshops, om de draken te temmen die jij op je innovatiereis tegen komt.


Tags: concurrentie, Trend,
 
Logo Header Menu